100 gange så mange udenlandske patenter som danske i Europa

Hvis Patentdomstolen giver patentaktive danske virksomheder en fordel, så rammer den ikke-patentaktive virksomheder med faktor 100 i ulemper. Særligt små virksomheder og iværksættere vil være udsat.

Hverken Regeringens redegørelse om patentreformen, Erhvervs- og Vækstministeriets informationskampagne eller Dansk Industris informatios kampagne nævner, at over 99% af de europæiske patenter tildeles udenlandske virksomheder. Patentdomstol.eu har lavet opgørelsen, som vises herunder.

epo-patenter-2013

Danske virksomheder fik i 2013 tildelt 609 EP-patenter, svarende til 0,9% af de samlede 66.712 tildelte EP-patenter. Ikke-EU lande stod for knap halvdelen. Se top 10 her.

Hvis patentreformen opfylder sit formål om ”at gøre det enklere, billigere og mere effektivt at opnå og beskytte patenter”, tilfalder 99,1% af fordelene derfor udenlandske virksomheder, mens de 0,9% fordeler sig på de patentaktive danske virksomheder.

Danske virksomheder uden patentaktivitet har alene ulemper, da de lettere kan sagsøges. Særligt små virksomheder og iværksættervirksomheder vil være udsat, da de ikke har økonomi til at forsvare sig mod søgsmål.

Patentdomstol.eu har beskyldt Erhvervs- og Vækstministeriets informationsindsats for at være manipulerende. Den øgede eksponering af danske ikke-patentaktive virksomheder, som repræsenterer langt størstedelen af dansk erhvervsliv, er hverken nævnt i Erhvervs- og Vækstministeriets informationskampagne eller af Dansk Industri.